4/26/2014

Малюнок до Великодня

"бо наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений." 1 Кор. 5:7

Наближаючись до Великодня, ми з дітками згадуємо про важливі події, що відбувалися в ці дні понад дві тисячі років тому. Згадували про Іісуса Христа і Його жертву. Про те, чому Його стратили, про Його чудесне воскресіння, і яке це має значення для нас. А воно має величезне значення, бо стосується кожного. Христос помер за нас, грішників аби нам увійти у Царство Небесне і ніколи не побачити смерті. Аби нам простили гріхи, бо самі цього зробити не можемо. Нехай ці дні будут для вас сповнені спогадів про ті події, а більше сповнені радості від того, що Христос воскрес і дарує те восресіння кожному, хто прийде до Нього. Христос вокрес!!!

У недільній школі є чудова книжка з біблійними оповіданнями для дітей та прекрасними ілюстраціями. Прочитавши про чудо воскресіння, ми спробували намалювати Іісуса з овечкою в руках - символічно зобразивши Його як жертовного Агнця.



4/19/2014

Мальви

Я з дитинства люблю мальви. Серед неясних та розмитих спогадів того часу вони чомусь запам'яталися особливо. Високі стрункі стеблі, на яких густо-густо ростуть пухнасті та м'які голівки квітів. Тепер ця квіточка сприймається ще в одному важливому аспекті - національному, бо на мій погляд, як тюльпан є квіткою Голандії, а кактус - Мексики, так і мальва є суто українскою квіткою.

На занятті ми згадували різні види квітів та особливої уваги приділяли спостереженню за мальвами. Їх то ми в решті і намалювали.



   

4/16/2014

Весняний зайчик

Вже пройшло багато часу, як ми в останній раз малювали з дітками молодшої групи тварин. Тому я вирішила надолужити згаяне і запропонувала зобразити (у зв'язку з весною) такого собі милого зайчика.

Намалювавши частини тіла, вуха і т. ін., ми також згадали базові поняття зображення простору: зменшення об'єктів в далечіні, перекривання дальніх предметів тими, що попереду. В кінці ми прикрасили роботу візерунками на траві, додали штрихів для хутра та приклеїли з кольорового паперу зайчику квіточку :)


4/12/2014

Квітуче поле

Сьогодні було не зовсім звичайне заняття, бо ми не малювали чи вирізали щось з паперу, а РОЗБРИЗКУВАЛИ. Так, саме розбризкували фарбу на білому аркуші паперу, в результаті чого з'явився такий собі "пейзаж" з травичкою та квітами. Власне, метою уроку було не малювання пейзажу, а саме практика у новій техніці. Дітям вона дуже сподобалася =) І вони старанно виконували всі вимоги, а саме:

1. Взяли аркуш акварельного паперу та приклеїли його малярною стрічкою до якоїсь твердої поверхні.
2. Змішали у палітрі декілька кольорів: зелений, коричневий та жовтий.
3. У верхній половині білого аркуша намалювали небо з хмарами (так, на цей раз пензлем)). Враховуючи властивості акварелі, малювати треба було швидко, "по-мокрому".
4. Коли небо висохло, в нижній половині аркуша почали "розбризкувати" траву. Для цього треба набрати потрібний колір (для початку взяли коричневий) та постукуючи пензлем по вказівному пальці, струшували колір на папір. Чим нижче знаходится пензлик над аркушем, ти довші виходять бризки, чим далі - тим менші.
4. Таким чином, треба було заповнити нижню половину так, щоб трава набула матеріальності. Різними відтінками зеленого та жовтого кольорів ми "намалювали" траву. Чим більше було шарів бризк, тим густіша трава.
5. В кінці залишилося лише прекрасити пейзаж квітами. У нас вийшли квіти блакитного та рожевого кольорів.




     

4/09/2014

Космічні зорельоти

Ось такі яскраві космічні зорельоти в молодшій групі створили за допомогою кольорового паперу (власного виробництва) та відбитків. Такий папір зробити душе просто: фарбою будь-якого кольору замалювуеш біле тло, а далі за допомогою поролонової губки (як в нашому випадку) або дерев'яним кінцем пензля, або іншими предметами робиш відбитки чи візерунки, розбризкуеш кольорови плямки и все - чудовий папір готовий!

Для фону ми взяли папір чорного кольору (космос все таки)), на який нанесли відбитки за допомогою кришок від фарби. Так в нас з'явилися планети. З саморобного паперу ми вирізали силуети зорельотів, прикрасили деталями: ілюмінаторами, елементами корпусу та додали вогняний "хвіст". Зверху ще трохи розбризкали фарби для зоряного неба.





  

4/05/2014

Графічні замальовки

Відрізняти нюанси тону та ступенів освітлення не завжди легко, але без цього не оволодіти прийомами світлотіні та малюнку в цілому. Як пояснити, що таке світлотінь та навчити вільно нею володіти? Звичайно, практикою та спостереженням. Можна також вивчати та перемальовувати (копіювати) репродукціі художників та митців, що досягли у цій справі значних успіхів.

Цього разу я підібрала декілька графічних репродукцій з зображенням фруктів, де відтінки тону були зображені досить чітко та виразно. Для роботи я видала крафт папір, що є дуже гарним матеріалом для графіки та графітні олівці трьох відтінків: чорного, червоно-коричневого та білого. Таким чином, кожен олівець мав відповідати одному з елементів світлотіні: світлу, полутону та тіні.

Діти чудово та швидко впоралися з завданням! Обов'язково треба буде його повторити :)