5/24/2014

Кольорові медузи

Декілька занять тому ми вже малювали море та його жителів - морських коників. Але підводне царство таке велике, що там можуть співіснувати дуже багато чудових та яскравих сторінь. Таких як медузи, наприклад. До того ж їх ми можемо бачити значно частіше, ніж коників чи яких-небудь інших морських тваринок. Медузи теж бувають дуже різні: від величезних, що мешкають в океанських глибинах до маленьких, прозорих, які можна побачити на узбережжі моря.

Цю роботу ми виконували у монохромній гамі, яку кожен обирав сам. Для цього ми згадували, що таке тональний перехід, тобто перехід одного тону в інший. У даному випадку - перехід від білого до рожевого чи блакитного. Після того масляними пастелями намалювали медуз, великих та маленьких, водорості та зграї рибок.




5/17/2014

Натюрморт з піонами

Сьогодні натюрморт з піонами - прекрасними квітками, які як раз квітнуть у цю пору року.

Для малюків порядок роботи доволі простий:
1. Розташовуємо натюрморт на аркуші таким чином, щоб об'єкти не були завеликі та занадто малі відносно аркуша.
2. Уточнюємо пропорції букета та банки.
3. Малюємо квіти, стеблі, силует банки, поверхню стола.
4. Працюємо фарбами
5. В кінці можна додати візерунків масляними пастелями.




5/14/2014

Червоні маки

День пам'яті цього року моє свої специфічні особливості, серед яких багато змін у візуальних символах дати. Це, в першу чергу, зміна традиційної "георгіївської (гвардейскої)" стрічки на яскраву полум'яну квітку - мак. В країнах Европи цей символ вже давно не новий - червоним маком (Remembrance poppy) вже понад пів століття европейці та американці позначають день пам'яті всіх полеглих у Першій світовій війні, а згодом - жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року. В цей день на всіх урочистостях військовослужбовці, держслужбовці та всі патріотично налаштовані громадани прикрашають одяг штучними маками, виготовленими з шовку чи іншого матеріалу.

Графічне зображення українського червоного маку "є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого - кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою зазвичай розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло "Ніколи знову".

Ми з дітками вирішили також долучитися до цієї громадської ініціативи та створили паперові червоні маки.


А ось і сам сивол:




5/10/2014

Натюрморт з тюльпанами та бузком

Продовжуємо роботу над натюрмортами. Сьогодні аквареллю малюємо натюрморт з бузком та тюльпанами.

Порядок роботи, можна сказати, такий самий, як і попереднього разу:
1. Знаходимо найбільш вдалу композицію натюрморту на аркуші паперу.
2. Перевіряємо пропорції: величину букету відносно скляної банки і навпаки.
3. Уточнюємо. Вимальовуємо голівки тюльпанів, об'єм бузка, листя, банку.
4. У палітрі змішуємо необхідні кольори для бузка, тюльпанів і т. ін. Акварелями будемо працювати шарами, тобто поступово накладаючи потрібний колір. 
5. Малюємо перший шар для квітів та зелені. Після того, як він висохне, тим самим кольором накладаємо наступний шар, але вже в місцях тіні. Поступово зафарбовуємо весь аркуш. В кінці доречно додати акцентів: окремих квіточок на бузку, пелюсток на тюльпанах. 





5/07/2014

Морський коник

Скоро літо, а отже попереду багато цікавих ідей на тему відпочинку, подорожей і т. ін. Сьогодні ми згадували море, а точніше підводне царство та його жителів: риб, медуз, морських коників та інших тварин. Крім того, морське дно вкрите різноманітними водоростями різного кольору, довжини та форми, морськими мушлями та камінцями.

Для цього масляними пастелями діти зобразили зелені водорості, а море (чи океан) зробили відбитками за допомогою целофанового пакету. Пальчиками намалювали кольорових рибок, а кінчиком старого олівця поставили білі цятки - для очей. З різнокольорового паперу, який заздалегіть підготували, вирязали коника та приклеїли його до роботи. В кінці додали блискіток для коника та зірочок у море.



5/02/2014

Натюрморт з тюльпанами

Починаємо серію натюрмортів з квітами. Сьогодні з молодшою групою малюємо натюрморт з тюльпанами у великому розписному глечику.

Порядок роботи над натюрмортом наступний:
1. "Знайти" об'єкти на аркуші папери - тобто, розмістити таким чином, щоб предмети не були завеликі відносно аркуша та не були надто малі. Для цього достатньо приблизно зобразити силует натюрмотру на деякій відстані від країв аркуша.
2. Більш-менш пропорційно відокремити основні об'єкти один від одного - в нашому випадку глечик та букет туюльпанів.
3. Деталізувати. Намалювати головки квітів, стеблі, силует глечика та візерунок на ньому.
4. Перейти до роботи фарбами. Намагатися віднайти потрібний відтінок, не забути про тіні. В кінці додати пастелями візерунків.