9/04/2014

Заохочення до творчості

Ось і позаду пора відпусток, літніх канікул і всього того прекрасного, з чим пов'язана літня пора. Попереду осінь, початок нового навчального року - час, красу якого ми часто недооцінюємо, занурюючись з головою в роботу і шкільні проблеми. Ламаючи голову над тим, як підготувати дитину до школи, де знайти гроші на гуртки секції, ремонт класу і т. д і т.п., ми забуваємо запитати себе: «Як я можу допомогти своїй дитині в засвоєнні нового матеріалу, спілкуванні з однокласниками?», «Як допомогти йому прищепити інтерес до навчання, виховати самостійність і критичне мислення?». Нехай ніхто не зваблює себе ілюзіями щодо того, що це лежить на відповідальності школи і вчителів. У такий важливий період життя дитини, як школа, батькам слід особливо заохочувати його до творчості, яке допоможе прищепити їй необхідні навички, а батькам - дозволить урізноманітнити звичну рутину і навіть знизить стрес.

На жаль, деяких мам і тат слово «творчість» заводить у глухий кут, тому як на їх погляд, це зобов'язує батьків мати творчу професію або якісь спеціальні навички. Проте зовсім не потрібно бути художником, щоб заохочувати дитину поважати чужу думку, задавати питання, цінувати творчість і досягнення в цій галузі, надихати на нові ідеї. Можна сказати, що розвиток дитини в творчому відношенні означає теж, що і заохочення до допитливості і відкритості.

Пропоную кілька практичних ідей, для того, щоб сприяти творчій активності Вашої дитини в перебігу всього навчального року:
1. Виділіть невеликий куточок у вашому будинку для художньої студії. Це може бути всього лише коробка з олівцями, фарбами, кольоровим папером та іншим художніми приладдям. Заохочуйте дитину проводити деякий час кожен день, створюючи що-небудь заради задоволення.
2. Створіть галерею малюнків. Оформіть їх в рамки, зроблені вручну. Звертайте увагу дитини на створені раніше роботи - це допоможе їй побачити її творче «зростання» і надихне на нові ідеї.
3. Зберіть комплект «маленького винахідника» зі зламаними пристроями (старим калькулятором, наприклад), щоб діти змогли його розібрати і спробувати скласти назад.
4. Влаштуйте вдома імпровізовану сцену. Для цього достатньо повісити ковдру на спинки стільців. Беріть участь з дітьми в інсценуванні улюблених історій.
.5 Грайте в гру «Якби?». Задавайте дітям кумедні запитання, наприклад: «Якби наш одяг був їстівний?». Нехай запропонують незвичайні відповіді.
6. Будьте цікаві. Відомий Уолт Дісней одного разу сказав: «Коли Вам цікаво, Ви знаходите безліч цікавих занять». Читання книг, прогулянки, питання, бажання пізнавати нове (чому хмари такої форми чи звідки береться мох) - все це сприяє розвитку цікавості.
7. Обмежте перегляд телевізора та ігри за комп'ютером або Вашим смартфоном. Мета не в тому, щоб заборонити їх зовсім, але в тому, щоб ними користуватися з розумом і тільки тоді, коли це дійсно необхідно.

З новим навчальним роком Вас, друзі! Нових знань, відкриттів і ТВОРЧОСТІ!!!)))